Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 06 kwi 2025, 18:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 05 kwi 2025, 17:13 

Dzień dobry,
Od ładnych paru lat staram się znaleźć rodziców mojego prapradziadka Piotra Stachowiaka ale kończą mi się pomysły. Może ktoś ma jakąś sugestię gdzie ich szukać i jak ich znaleźć? Oto na czym stoję:

1) Wg wieku podanego przy ślubie oraz wpisu w księdze dusz z Parzęczewa urodził się w 1846 roku w Wąbiewie. Niestety jeśli dobrze rozumiem – a taką informację znalazłem na tym forum – nie zachowały się księgi obejmujące ten rok i jemu najbliższe.

2) Ślub brał w 1868 roku (Parzęczewo) zatem jest tylko wpis w księdze parafialnej. Na Poznan Project rodziców nie ma podanych a nie pamiętam już czy przeglądałem tę księgę w AAP. Tak czy inaczej w swoich notatkach nic nie znalazłem więc raczej nie byli wpisani.

3) Myślałem że sprawę rozwiąże akt zgonu choć najpierw musiałem metodą prób i błędów wytypować odpowiedni zakres lat i odnaleźć konkretny dokument. Udało mi się go znaleźć pod koniec ubiegłego roku ale okazało się niestety, że zgłaszający zgon najstarszy (!) syn nie podał imion dziadków gdyż „nie były mu znane”… Piotr Stachowiak zmarł w Parzęczewie, a wiek podany w akcie zgonu pokrywa się z rokiem urodzenia 1846 (potwierdzone także miejsce urodzenia jako Wąbiewo).

4) Przeszukałem nie jeden raz księgi dusz nie tylko z Wąbiewa, ale także z Wielichowa i Parzęczewa. Trafiłem na wspomniany wyżej wpis dotyczący Piotra ale już ze swoją rodziną (mieszkali w Parzęczewie), ale nie znalazłem nigdzie wpisu rodziny Stachowiaków z dzieckiem o imieniu Piotr urodzonym w 1846. Dokładniej mówiąc to trafiłem w tych księgach tylko na jakieś pojedyncze osoby o tym nazwisku. Dla rozszerzenia obszaru poszukiwań przejrzałem też Zielęcin i Lubiechowo z okresu gdy Piotr był dzieckiem / kawalerem, ale też nie trafiłem na nic co mogłoby pasować (choć tu znalazłem całe rodziny z kilkorgiem dzieci).

Ma ktoś pomysł gdzie jeszcze szukać albo co zmienić w poszukiwaniach?

Poszukuję: Bartczak (Mchy, Sebastianowo, Nowe Miasto), Pietruszyński (Dąbrowa, Skórzewo), Filipiak (Śmiełów, Międzychód), Pawlak (Sierniki), Stachowiak (Kotusz, Karśnice, Wąbiewo), Dolata (Parzęczewo), Taciak (Sierniki), Nyczak

PostNapisane: 05 kwi 2025, 18:41 

Witam
Może to ten Piotr
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 8M?lang=en

Parafia katolicka Parzęczewo, wpis 4 / 1845
Stephanus Stachowiak (24 lat) 100%
Catharina Piotrowiak (28 lat)

Catharina zmarła w Wąblewie, tam gdzie urodził się "Twój" Piotr
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 2158dc0387

Pozdrawiam
Aleksandra

PostNapisane: 06 kwi 2025, 00:32 

Dziękuję za odpowiedź i przede wszystkim za te dane. Rzeczywiście to najprawdopodobniej mój prapradziadek gdyż data urodzenia (16.11.1846) zgadza się z tą, którą znalazłem w księdze dusz.

Co więcej, wychodzi na to że potrzebowałem takiego zestawienia sobie tych wszystkich informacji oraz pomocy dodającej nowego impulsu bo teraz szukając tej Katarzyny Piotrowiak w księdze dusz z Wąbiewa znalazłem wpis, który jakoś wcześniej przeoczyłem.

Oczywiście wcześniej szukałem tylko Stachowiaków ale rzeczywiście jest tam para Stephan Stachowiak i Catharina Piotrowiak z synami – Kacprem (domyślam się że nieślubnym gdyż to najpewniej ten o nazwisku Piotrowiak zgłaszający w 1880 roku zgon matki) i Piotrem oraz córką Magdaleną…

Dziękuję zatem raz jeszcze.

Poszukuję: Bartczak (Mchy, Sebastianowo, Nowe Miasto), Pietruszyński (Dąbrowa, Skórzewo), Filipiak (Śmiełów, Międzychód), Pawlak (Sierniki), Stachowiak (Kotusz, Karśnice, Wąbiewo), Dolata (Parzęczewo), Taciak (Sierniki), Nyczak

Strefa czasowa: UTC + 1